2013. január 21., hétfő

Hét sárkánykígyó


Írta: Steve Jackson
Eredeti cím: Seven Serpents
Eredeti/magyar megjelenés: 1984/1992
Illusztrálta: John Blanche
Fordította: Aczél László


Design

Én a kaland-játék-varázslat könyveknél sosem értettem, hogy miért pont azokat a szereplőket teszik a borítóra, akik egyáltalán nem meghatározóak bennük. Jó, a Shamutanti dombok kivételt képez, de például itt miért pont Fenestra az elf varázslónő került a képre..? Vele csakugyan fontos találkozni a kalandban (tőle kaphatjuk meg a révészt előcsalogató sípot), ráadásul a sárkánykígyók esküdt ellenségéről van szó (az egyik megölte az apját), de miért nem lehetett az igazi főszereplőket, magukat a sárkánykígyókat a borítóra rakni? Én tuti, hogy azt tettem volna.     


Illusztráció

Na végre, John Blanche-hoz képest meglepően jó a minőség. Bár nekem úgy hat, hogy a színvonal emelkedésével arányosan csökken a rajzok hangulata (jó, azért annyira talán nem). De hasonlítsuk csak össze a Kháré varázslatokat ábrázoló képeivel (amiket sose értettem, miért kell egyáltalán ábrázolni, hisz bőven lehetne másból szemezgetni), ég és föld a különbség! (362., 455.)              


Háttértörténet

A grandiózus, négykötetes kalandnak ugyebár ugyancsak grandiózus hátteret kell keríteni. A Mampang-i erőd főmágusa ellopatja a xameni madáremberekkel a Királyok Koronáját Analandból. Erről a fejdíszről azt kell tudni, hogy ha egy uralkodó kezébe kerül, annak országa azonnal felvirágzik. Országról-országra járt a korona egészen mostanáig. Ugyanis a főmágus gonosz céljai elérése érdekében akarja felhasználni.


Eredetiség

Szerintem okés. Bakland pusztasága engem semmire sem emlékeztetett, és az ott élők is mind eredeti figurák.


Kihívás

A sárkánykígyók elég kemény legények, bár mindegyiküknek megvan a maga gyenge pontja, amit akkor sem nehéz megtalálni, ha esetleg nincs előzetes információnk róla. Mindig csak logikusan: a Holdkígyó ellen mi? Hát persze, hogy fény! A Vízkígyó ellen? Naná, hogy olaj! Két elengedhetetlen tárgy szerepel a játékban, melyek nélkül tuti hogy nem visszük végig: a síp, mellyel a révészt csalogathatjuk elő az Iklala-tónál (mondjuk az nekem magas, hogy másképp lehetetlen átjutni a tavon, mi például miért ne készíthetnénk csónakot?), és a varázstekercs a mocsári goblinoktól, mellyel az Időkígyót győzhetjük le (ha nincs nálunk, menthetetlenül elpusztít minket).   


Főgonosz

Egyszerre hét is! Nagyon jók, borzasztó jó stílusuk van, és halálosan nagy meglepetéseket tudnak okozni. A csúcs a Levegőkígyó megjelenése, aki az általa irányított révész elhasználódott testéből bukkan el... állati jó.               


Rendszer

Lásd a Shamutanti dombok leírásában.              


Hangulat

Hogy má' télleg valamibe belekössek, érdekes néhol a fordítás. A ragadozó macskák leírásánál derültem nagyokat, ahol is egyszer úgy írja le őket, hogy az orruk undorítóan turcsi, máshol meg undorítóan pisze. Én nem tudom a pisze orrban mi az annyira undorító, meg valójában ezek a lények szinte 100%-ig úgy néznek ki, mint a leopárdok (akik véleményem szerint a legszebb élőlények közé tartoznak).
Nagyon jó ez a kígyó-feeling, tényleg bejött nálam, de az ember egy idő után úgy érzi, hogy a fülén is kígyók jönnek ki. Nem elég a hét szárnyas főgonosz, de ugyebár minden szereplővel általában róluk lehet társalogni (amíg nem jöttek Baklandba, sívár lehetett itt a társasági élet...). Aztán van itt még kígyóbűvölő, kicsi kígyó, kígyóbot, usw., usw. 



3 megjegyzés:

  1. A sárkánykígyók gyenge pontjait a kaland közben is meg lehet tudni, de persze kizárásos alapon is könnyen rájöhetünk. Ha összecsapunk egy sárkánykígyóval, választhatunk hogy varázsolunk, a kardunkat küzdünk meg vele vagy valami más megoldást keresünk - és a "valami más lehetőség"-ek közül már nyilvánvaló hogy melyik a helyes megoldás.

    Ha nálunk van a koldus gyűrűje, kifaggathatjuk a sárkánykígyókat a mampangi erődről. Az egyetlen probléma, hogy az egyik ilyen fejezet egy halálpontról nyílik...

    A végén pedig a könyv megkérdezi, hogy 0 és 7 között mennyi sárkánykígyó lett kiiktatva. Csakhogy 3 mindenképpen kiesik, szóval négy fejezetpont igazából felesleges...

    VálaszTörlés
  2. Pontosítok: szerintem csak 2 kígyó elkerülhetetlen, a levegő- és az időkígyó. Igaz, hogy az egy pszichológiai eset, aki nem nézi meg a bugyborékolást a vízben, amikor tudja, hogy van egy vízkígyónk...de elméletileg lehetséges.

    VálaszTörlés
  3. András Szabó: Valóban csak 2 kígyót (levegő, idő) nem lehet elkerülni. A harmadik amelyik kiesik a Napkígyó: ő fogságban van ( bár erről nem feltétlenül szerzel tudomást a kaland során )

    VálaszTörlés