2013. február 2., szombat

Darker than Black

Történet

Hát egy nagyon-nagyon csúnya dologgal kell kezdenem. A Darker than Black volt az első olyan anime sorozat, amit elkezdtem, és nem néztem végig. Nagyjából a felénél abbahagytam. Ez azonban korántsem jelenti, hogy ez lenne a legrosszabb anime, amit valaha is láttam. Ó nem, számomra gyengébb volt például (és most lehet hatalmasakat hördülni) a Kiddy Grade, a Fate Stay Night, vagy például a Stand-alone Complex is. De azokat valahogy végigszenvedtem (még az Ergo Proxy-t is, amire nagyon büszke vagyok). A Darker than Black-re nem mondanám, hogy rossz, vagy hogy unalmas, de engem olyannyira nem kötött le, hogy képtelen voltam még 13 részt végignézni. Annyi bőven elég volt, amennyit láttam. És persze tudom, hogy pont a végére kialakulhatnak jó kis bonyodalmak (lásd például Burst Angels), de ha a sorozat a felénél elveszti a nézőjét, az probléma, nem?
Na jó, szóval a történet. Hát az konkrétan nincs, ugyanis kétrészes epizódokból áll a mű. Nekem ez a megoldás eleve nem szokott bejönni, én azt szeretem, ha van egy egybefüggő történetfolyam, amit végig lehet követni. Mivel már az elejétől fogva kevéssé tudtam koncentrálni (és a lényegi információk amúgy is zavarosan voltak kifejtve sok-sok kis részletben), ezért dióhéjban annyit tudok mondani, hogy a világ megváltozott. Nyílt egy úgynevezett Kapu a Földön, és az amögötti területet teljesen lezárták, ugyanis mindenféle természetfeletti jelenségek szabadultak el ottan. Innen származik az Egyezkedőknek is a képessége. Ők extra (általában harci jellegű) adottsággal bíró emberek, akiknek a képesség fejében fizetniük is kell, kinek így, kinek úgy – teljesen egyedi módon. Az Egyezkedők legtöbbször gonoszak, őket szándékoznak felkutatni a különböző titkosszolgálati szervezetek, és köztük egy olyan is, melynek tagjai szintén Egyezkedőkből állnak.


Szereplők

Állandó szereplő kevés van. A Fő karakter Li, aki egy békés, álmos figura, de amikor akcióra kerül a sor, akkor nagyon profin tesz ártalmatlanná bárkit. Társa egy nyugdíjas rendőrtiszt, egy macska (vagyis egy olyan Egyezkedő, aki bárkinek a testébe képes átvándorolni, de az esetek 99%-ban ugyanabban a macskában van), és egy fehér hajú, szomorú kislány (vagyis egy Bábu, aki egyfajta lélekkel nem rendelkező Egyezkedő-típus). Ő vízzel érintkezve bárkinek meg tudja állapítani a helyzetét, aki szintén víz közelben tartózkodik (és ugyebár nagyon kevés alkalommal nincs víz az ember közelében). Li-n van a fő hangsúly, a többiek a látott 12 részben nem szerepeltek többet perceknél. Sokszor felbukkan még Kirihara nyomozónő, aki szintén el akarja kapni a gonoszokat.


Stílus, hangulat

Komor és komoly. Gyakran drámai, sőt, a negyedik rész kifejezetten megindító volt (a tudós apa és a kislánya esete). Érdekes, hogy beraktak két olyan részt is, amikor egy bizonyos Kurasawa nyomozó ügyét láthatjuk. Ő egy igazi balfék, így ez az epizód teljesen a humorra ment rá. De ezen kívül a többi részben mindig mindenki szomorú. A 10 éves kölykök is 80 éves tekintettel merednek a világba.


Benyomások, konklúzió

Szóval még egyszer: sajnálom, hogy nem voltam képes végignézni a sorozatot, de úgy gondoltam, hogy nem vesztegetem az időt olyasmire, ami nem jön be, amikor számos, valószínűleg sokkal jobban tetsző sorozat várhat még rám. Az alaphelyzet amúgy teljesen jól ki van találva, de rengeteg alkalommal éreztem, hogy nem értem a történetet, mert nem voltak részletesen elmondva a dolgok. Az se esett le, hogy mitől változott meg az égbolt (az emberek már nem igazi csillagokat látják esténként, hanem az Egyezkedők lelke ragyog ott fent. Ha lehullik egy csillag, az azt jelenti, hogy meghalt egy Egyezkedő), vagy hogy kicsodák Li-ék, vagy miért harcol egymással az összes szervezet (van itt FBI, CIA, Pandora, MI6, Szindikátus, meg még ki tudja kik…), amikor nagyjából ugyanazt akarják , és hogy egyáltalán KIVEL egyezkednek az Egyezkedők, és mitől van ez az egész helyzet. A különböző képességek állati ötletesek voltak, de azért ez nekem kicsit kevés volt, hogy a TV előtt maradjak... És persze valószínűleg sok mindenre fény derül annak, aki végignézi az összes részt, de én nem bírtam. Sorry minden DTB rajongótól…



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése