2013. január 21., hétfő

Berserk

Opening/Ending

Semmi extrát nem tudok nyilatkozni erről a részről. A főcímben Guts-ot láthatjuk minden szemszögből egy közepes rockos muzsika kíséretében. A stáblista alatt csúnyácska állóképeket láthatunk a szereplőkről.


Történet

Van egy jó nagy izomkolosszus, Guts, aki egy magának való figura, de a szíve arany. Egy kétméter hosszú és félméter széles pallos a legjobb barátja, amit rettentő erejével egyedül o képes forgatni. Miután egyszer egy kb. 60 kilós, nem éppen férfias megjelenésű bandavezér sikeresen legyőzi párbajban, szégyenében beáll annak zsoldos seregébe. A történet voltaképpen erről a srácról (Griffith) és nagyra törő vágyairól szól. Guts-al az élén a csapat győzelmet győzelemre halmoz, míg végül a király személyes alakulata válik belőlük. Csakhogy nem számolnak az udvar ármánykodásával, mely végül győzedelmeskedik, és bebörtönzik Griffith-t. Guts-ék 1 év múlva kiszabadítják, de a fiatal fiú ekkor már csak egy élő halott. Mint később kiderül, szó szerint...


Szereplők

Guts-ról semmi különöset nem lehet elmondani, izgalmas jellemvonással nem rendelkezik. Nem beszél túl sokat, elég naiv, és igazából csak a csatatéren érzi otthon magát. Persze vannak érzései, tud szeretni (lásd Casca), de nincs mélysége a figurának, a film nem is részletezi jobban lelkivilágát.


Ha már szóba került, lássuk Cascát. A lányt gyerekkorában vette magához Griffith, és tehetséges harcos lévén, a csapat parancsnoka vált belőle. A figura abszolút nem egy anime-szépség (barna bor, fekete, rövid, "fiús" haj), mégis talán senkibe nem lettem annyira "szerelmes" más sorozatban, mint ebbe a karakterbe. Mindig kemény, parancsolgató, de persze legbelül o is no, aki egyszerre szereti Guts-ot és Griffith-t is. Már csak a meztelen jelenetei miatt is érdemes megnézni az animét ^^


A harmadik, illetve az igazi főszereplő Griffith. A feminin, feltörekvő fiú, akit a nemesek sosem fogadnának be maguk közé. Az o számára voltaképp semmi nem drága, nem válogat az eszközökben hogy feljebb jusson a ranglétrán (biszexuális lévén például férfi hadvezérekkel sem átall ágyba bújni a cél érdekében). A film valójában az o története, mely dicstelen véget ér.


Stílus, hangulat

Egy kicsit ott lett elrontva az anime, hogy belekevertek (főleg a vége felé) mindenféle fantasztikus elemet. Ha nem számítjuk azt hogy Guts maga emberfeletti erejű, és emberek tucatjai hullanak el minden kardcsapásánál, a bemutatott világ atmoszférája teljesen realisztikus és hiteles lenne. Egy teljesen jól felépített középkori, európai lovagvilág, mely meglett volna a kissé ráerőszakolt természetfeletti beavatkozás nélkül is.
A sorozat hangvétele amúgy komoly és minden humort nélkülöz. Én legalábbis egyetlen poénos (vagy annak szánt) jelenetre sem emlékszem.


Rajz

Mivel nem egy mai darabról van szó, érthetően avíttabb stílusú a rajz - engem leginkább a gyerekkoromban (80-as évek vége, 90-es évek eleje) lévő hozzánk francia közreműködéssel kerülő rajzfilmekre emlékeztetett. Inkább aranyos, de tud félelmetes is lenni (itt a különböző szörnyekre gondolok). Sokszor van alkalmazva a "kép megáll, fekete-fehérré válik, majd lassan kitágul" módszer különböző harci jeleneteknél, illetve szinten minden rész végén, amikor tűkön ülünk a következő epizódig, hogy vajon mi lesz a folytatás.


Benyomások, konklúzió

Amikor megnéztem az utolsó részt is, ott ültem a képernyő előtt és nem igazán tudtam elhinni, hogy ezzel van vége a történetnek. Két dolog jutott eszembe: 1. van folytatás (mint később kiderült, tényleg van, de csak könyv formájában), 2. ez tényleg ennyi volt, de valami koncepcióváltás történt, és igazából már csak valahogy le akarták zárni az egészet.
A végkifejletben ugyanis konkrétan mindenki meghal, Griffith pedig - mint kiderül - születésétől fogva arra volt ítélve hogy démonherceg váljon belőle. Persze minden rész azzal a bölcselkedéssel kezdődik, hogy "mindegy mit teszünk, a sors kezében vagyunk mindannyian", de ezt kissé túlzott alátámasztásnak éreztem.
Az okító szándékot persze lehet érezni: Griffith egyedül szembeszáll az egész világgal és annyira akarja elérni a célját, hogy közben szépen elveszít mindent és mindenkit. Sajnos azonban az utolsó rész teljesen szétrombolja a mondanivalót, így erre nem nagyon fogunk emlékezni.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése