2013. július 28., vasárnap

Code Geass (R1 & R2)

Történet

A világ nagy részét a Britanniai birodalom uralja. Többek között az egész amerikai kontinens az övék, és éppen most rohanták le Japánt is, amit ezentúl csak 11-es körzetként emlegetnek. A japánokat másodlagos állampolgárként kezelik, és lépten-nyomon megalázzák őket. Az országban működik egy iskola, ahová a nemesi származású brit fiatalok járnak. Közülük sokan szimpatizálnak az elnyomottakkal, sőt vannak, akikről nem tudják, hogy valójában japán származásúak. Lelouch Vi Britannia is itt tanul, aki egy királyi sarj. Kiskorában egy titokzatos merénylet következtében családját kiirtották, egyedül húga maradt életben, de ő is megbénult és megvakult - emiatt esküszik bosszút az uralkodó család ellen. Később belebotlik egy C.C. nevezetű „boszorkányba”, aki különleges képességet adományoz neki. Ez a Geass nevezetű erő, melynek segítségével Lelouch bárki akaratát képes irányítani. Eme fegyver birtokában a fiú megszervezi a Fekete Lovagok rendjét, aminek ő maga, mint a folyton maszkot viselő „Zero” áll az élére. A háború elkezdődik, és mindkét oldalon sok-sok áldozatot követel.


Szereplők

Lelouch tehát a főszereplőnk, aki egyben a rejtélyes Zero is. Egy kissé hiteltelen a figurája, ugyanis egyszerűen túl okos lett. Ezt a filmben úgy próbálják magyarázni, hogy jó a sakkban, és jó a stratégiai érzéke. Na de kérem… attól, hogy valaki jó a sakkban, azért még nem fog az első pillanattól kezdve igazi csatákat nyerni, ahol a sakkhoz képest tizennyolcszor annyi tényező van, amiket számba kell venni… Arról nem is szólva, hogy a katonák százai minden további nélkül követni kezdik egy vadidegen srác minden utasítását… ja de elnézést, egyelőre még a karakterek bemutatásánál tartunk. Lelouch amúgy egy eléggé magának való figura, egyedül húgát, Nunallyt szereti rajongásig.
Nunally tehát a következő, aki egy naiv, nyomorék és vak kislány. Bajai nagy részének oka a régi merénylet, a szeme is pszichés okok miatt van csukva.
Suzaku elvileg Lelouch legjobb barátja, de a történet folyamán számos kanyart él meg a kapcsolatuk a gyilkos ellenségeskedéstől kezdve a féktelen szeretetig. Suzaku japán származású, de harctéri hőstettei miatt tiszteletbeli britanniai lesz, majd lovag is, szóval elég komoly karriert fut be. Abszolút tiszta lélek, aki mindig csak jót szeretne cselekedni.
Kallen szintén japán, bár ezt jól titkolja. A vörös hajú lányt elsősorban az indulatai vezérlik, és sokszor jön zavarba, hogy kövesse-e Zerót/Lelouch-ot, vagy szálljon vele szembe (ezzel az érzéssel nincs egyedül).
C.C. (ejtsd: Si Cu) a halhatatlan boszorkány, aki átadja a Geass erejét Lelouch-nak, és akinek szövevényes múltjáról sok minden kiderül a sorozat folyamán. Többek között az is, hogy nem egy, hanem sok Geass létezik, ráadásul mindegyik más és más tulajdonságokkal bír.
Charles, a Britanniai birodalom uralkodója például szintén rendelkezik egyel, nem csoda, hogy a világ uraként ő nem sokat foglalkozik „földi” ügyekkel, és inkább az istenek felé fordul. Az ő bátyja V. V., aki a Geass rend vezetője, és aki úgy néz ki, mint egy 10 éves kislány. Később kiderül, hogy ő hajtotta végre a merényletet Lelouch családja ellen.
Rolo, akit Lelouch kikémlelésével bíznak meg, szintén Geass-tulajdonos. Ő képes néhány másodpercre egy bizonyos területen megállítani az időt. A srác durván homokos-hatású figura, aki meghasonlik önmagával, és tulajdonképpen önmagát győzi meg róla, hogy Lelouch valóban az ő bátyja (amikor a fiútól szívecske-mobildíszt kap ajándékba, azt nem tudom, komolyan gondolták-e az írók…).
Euphemia hercegnőt kell még megemlíteni, aki bár jó szándékú, mégis csúfos véget ér egy véletlen Geass használat miatt (Lelouch viccesen azt mondja neki, hogy ölje meg a japánokat, ekkor életbe lép a Geass ereje, mire a lány elkezdi pusztítani az embereket, és végül ő is meghal).
Rajtuk kívül még rengeteg figurát mozgat az alkotás, ami nem meglepő, ha azt nézzük, hogy egy 50 részes sorozatról van szó. Az iskolás fiúkat-lányokat, a britanniai udvart, a Fekete Lovagok rendjét és a Kínai birodalom képviselőit mind-mind számos karakter képviseli, akik egyáltalán nincsenek elhanyagolva, mindenki tisztességes sztorit és játékidőt kap. Ezt a komplexitást leginkább a Trónok harcához tudnám hasonlítani.


Stílus, hangulat

Alapvetően egy mecha (tehát óriás-robotos) animéről van szó, politikával, és személyes érzelmekkel erősen átitatva. A hangvétel szinte mindig komoly, de nem komor, nem lehangoló. Érdekes, hogy a szerelem teljesen háttérbe szorul, alig akad ilyen jellegű szál a sorozatban, tehát aki ilyesmire vágyik, annak nem a Code Geass lesz a kedvence. Lelouch karaktere nagymértékben emlékeztet a Death Note-os Light-ra, ő is egy teljesen új világot akar teremteni, és ehhez néha ő sem átall sötét dolgokat tenni, kegyetlen áldozatokat hozni.
A rajz nagyon szép. A csajszik szokásos módon nyálcsorgatóak, bár nagyon meg vannak nyújtva a figurák. Mindenki irtózatosan nyakigláb és anorexiás lett.
Az események nagyon pörögnek, ha nem figyelünk, könnyen elveszíthetjük a fonalat. Talán ezt hivatott kiküszöbölni minden rész elején az egy perces összefoglaló, de általában mindig ugyanazt az alaphelyzetet ismerteti, tehát nincs sok értelme. Mint ahogy van több, egész részes „mi történt eddig” összefoglaló is, amiknek szintén nem láttam értelmét.
A középkori lovagvilág azonban nagyon jól lett integrálva a jövőbe. Tetszett, hogy megvan az udvari hierarchia, és hogy mindent a régi időkre utalva neveznek el (hercegek, grófok, Lancelot, Excalibur, stb.).


Benyomások, konklúzió

Én szeretem a Code Geass-t mert nagyon sokrétű, és nagyon részletesen ki van dolgozva minden egyes centimétere. Nem unalmas, rettentő jó ötletek és kidolgozott karakterek vannak benne. De szívesen elárulom azt is, hogy kiknek nem fog bejönni. Annak például semmiképp, aki kiborul attól, hogy tizenéves gyerekek irányítanak hadseregeket, utána pedig mintha mi se történt volna, megírják a házijukat. És annak sem, aki érzékeny a magasztos, heroikus hangvételre, ahol már-már kínos mondatokat üvöltve áldozzák fel magukat a harcosok a csatatéren. Az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy míg elsőre nekem nagy élmény volt, második végignézésre már kicsit én is untam (pedig jó pár év eltelt közben, tehát nem sok mindenre emlékeztem), szóval az idő próbáját nem igazán állta ki. Azt már nem is merem megkérdezni, hogy egy ilyen témájú filmnek miért éneklik azt az (egyik) openingjében, hogy „reggeltől-estig szerelemre vágyok”??? Ja, és persze ennél az animénél is akad egy kihagyhatatlanul fontos kérdésem: Oughi (a Fekete Lovagok katonája) miért hord zsidó-csillagot a kabátján..?



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése