2013. január 21., hétfő

Égi fejedelem

Írta: Martin Allen
Eredeti cím: Sky Lords
Eredeti/magyar megjelenés: 1988/1993
Illusztrálta: Tim Sell
Fordította: Serflek Szabolcs


Design

Kezdjük ott hogy őszintén szólva nem tudom, miért ez lett a könyv címe. Bár ez nem igazán tartozik a design témakörhöz, de valahol meg kellett említenem. A borító érdekes, mert a rajta lévő jelenet/lény nem szerepel a műben, tehát ezt sem nagyon értem. Hozzá kell tenni hogy valószínűleg a legvastagabb játékkönyvvel állunk szemben, sőt még a hátsó borító is ki van használva, egy-két feladat játéktere szerepel ottan.


Illusztráció

Kissé gyengusok és elég sematikusak. Ehhez az alkotáshoz sokkal hangulatosabb rajzokat is el tudnék képzelni. Fog Farkin portréja (267.) viszont kiemelkedő. Ez a kép úgy érzem nagyon eltalálta ennek a beteg karakternek a lényegét.             


Háttértörténet

A könyv elején egy hosszabb világleírás és történelem is található. Négykarú lények, ún. enszulvárok lennénk és a birodalom uralkodójának fő tudósát kellene elkapnunk. L'Bastin célja a tökéletes lény megalkotása volt. A kísérletek költségeinek kiegyenlítéseként az udvari alkalmazottakat kezdte el kicserélgetni klónokkal, akik fizetésüket természetesen nekik adták. Miután kiderült a turpisság, L'Bastin elhúzott egy másik bolygóra, de előtte még az uralkodó feléségét szépen kidekorálta visszafordíthatatlan "szépészeti" műtétekkel. Szóval őt kéne elcsípni, már csak azért is, mert miután létrehozza a (szerinte) tökéletes lényekből álló seregét, első dolga lesz a galaxis meghódítása. Ez a háttérsztori mindenképp a leghosszabbak közé tartozik a játékkönyvek sorában.


Eredetiség

Az Égi fejedelem nekem az egyik kedvenc könyvem, de nem igazán tudnám megfogalmazni hogy miért. Vagy nagyon be fog jönni valakinek, vagy nagyon nem. Az szerintem tagadhatatlan hogy a kalandot komolyan nem lehet venni, inkább egyfajta paródiának minősíteném. Martin Allen pedig egy gyakorló elmebeteg, mert amit itt összemixelt, az nem semmi. Máshol ilyen lényekkel egészen biztosan nem fogunk találkozni, kezdve a "gömbfejű zöld óriástól" a meditáló gyertyáig bezáróan. Az ellenfelek nevei borzasztó idétlenek, jókat lehet röhögni rajtuk. Kíváncsi vagyok hogy a kacsacsőrű hernyó például milyen lehet, vagy mi fán terem a Gúbelpotómusz.
Rengeteg tudományos blablával találkozhatunk, a különböző járművek irányításánál meg a lehetőségek tárháza zavar össze minket, eszeveszett opciók tömkelege vár arra, aki vállalkozik ilyesmire. Az űrhajós csatákra pedig hiába van rendszer, olyan harcban is részünk lehet, ahol dőlésszögeket és miegymást kell számolgatnunk, illetve különböző stratégiai döntéseket hoznunk. Mindez nekem vicces volt, de simán el tudom képzelni hogy valakinek inkább idegesítő.   


Kihívás

Nehéz. Nagyon sokszor kell majd harcolnunk, és nagyon sokszor van lehetőség komolyabb sérüléseket szenvedni, vagy kinyiffanni. Sok múlik a véletlenen. Szerencsére elengedhetetlen tárgy egy van csak, ez pedig a kősó. Sajnos ennek megszerzése megint egy olyan dolog, hogy ha nem fordulunk valahol jobbra, akkor már nem lesz a miénk (Sam adja oda, ha megcsináljuk amire kér).             


Főgonosz

Elvileg ugye L'Bastin, de aztán kiderül hogy nem ő lesz az, mert farkaskái átvették az irányítást. Aztán a végén szerencsére csak egy legyengült Perfektát kell jobb létre szenderítenünk, ami nem lesz túl nehéz. Ami nekem nem világos a vége felé: L'Bastin hogyan adja nekünk oda azt a gumicsövet a tartályon keresztül? Kissé zavaros a leírás, hisz elvileg ő be van zárva - na mindegy, ezen már nem akadtam fenn.  


Rendszer

Amennyiben gyalogosan kalandozunk, marad minden a régiben. Azonban van űrközi csata is űrhajókkal, illetve ez a rendszer érvényes a különböző kisebb járműves harcoknál is. Igazából tetszetősen van megoldva, három különböző értékkel (Besorolás, Pajzs, Lézer), semmi gondom nem volt vele.   


Hangulat

Az egész játék nagyon sűrű, zsúfolt, kavalkád-szerű hatást kelt. Az átlagosnál hosszabb leírásokkal és részletesebb karakterfestéssel találkozunk. Vannak hosszú kitérők, mint például a kocsonyalényekkel teli elhagyatott űrhajó - ahol természetesen a leglényegtelenebbnek tűnő felszedhető tárgyak lesznek majd a legnagyobb hasznunkra, mint a lábszárcsont és a fahéjdarabka. A kaland sava-borsát azonban a jól megalkotott figurák jelentik. Krill és Schaine, a harcos tündér háborúja is jó epizód (itt van egy érdekesség - vagy megint én voltam buta - de ha végzünk a tündérkével, utána időben előre kerülünk, és előfordulhat hogy újra eddig a részig eljutunk, aztán megint vissza, és így egészen a végtelenségig). Aztán ott van Vodevik (pardon, Roderick) és az ő háromszemű cicája, aztán Zud és a Deik ellentétéről már ne is beszéljünk, mert szerintem ezek zseniális részek (a belénk applikált fémhengertől kezdve a kiállandó próbákig). Szóval nekem nagyon bejön. 



7 megjegyzés:

  1. Engedj meg egy kis szurkálódást itt is: Ez csak a második legvastagabb játékkönyv, a maga 440 (?) fejezetszámával. A Kaland-Játék-Varázslat könyvek között a negyedik, Királyok Koronája 800 fejezetpontos, bazi vastag! Nah, az a legvastagabb játékkönyv, ennek is a duplája!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban, azt kihagytam a számításból, szánom-bánom :D Remélem legalább utána ez jön.. :)

      Törlés
    2. Valóban, ez jön utána a sorban, meg a Találkozás FEAR-rel, mert az is 440 fejezetből áll... De ha már KJVarázslat: Shamutanti dombok: 456, Kharé: 511, Hét kígyó: 498 fejezetpontból állnak. Ezek mind több fejezetpontból állnak. De pusztán vastagság alapján a második helyért valóban az Égi Fejedelem és Joe Dever: Kaliforniai visszaszámlálás c. kötete versenghet. Le kéne centire mérni őket. :-D

      Törlés
  2. Nekem sikerült végigvinnem úgy, hogy az összes "nagy gonoszt" - Shaine, kocsonyalény állomás, Valliog Csillaghajó, Grand Archipelago, Zud ( neki végigvittem a küldijét is :D ) Vodevik és Kogo - legyőztem/elpusztítottam. A perfekták pedig ahhoz képest, hogy ők "a tökéletes harcos faj", igencsak átlagos harcértékkel rendelkeznek...

    Amúgy szerintem ezt a könyvet képtelenség komolyan venni, köszönhetően az olyan dolgoknak, mint pl tudós a királynén elvégzett plasztikai műtétje, Krill természettudományos magyarázata a főzet és a kántálás hatásáról, illetve L'Bastin azon megjegyzései, hogy Marsatunak "fűrészpor van agya helyén" vagy hogy a perfekták "be vannak sózva" - pláne, hogy ezek szó szerint értendőek :D

    VálaszTörlés
  3. Üdv!Tetszik a blog,érdekelne egy kritika a Tökéletlen katonáról.Ide csak a pontosság kedvéért:A lény a borítón Vörösnyakú Fahbad.(Bár a belső illusztráción nem így néz ki,de a leírás rá illik.)L'Bastin azután adja át a gumicsövet,hogy kihúztuk a tartályból(175-ös fejezetpont).Schaine után hogyan lehet időhurokba kerülni?Elvileg csak két fejezetpont adódik,az űrállomás a kocsonyalényekkel,és a Valioog űrhajó.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, örülök hogy tetszik!
      A Tökéletlen katonáról sokat hallottam már. Nekem nincs meg, szóval első lépésként meg kéne vennem valahol.
      A könyvről: már nem igazán emlékszem ezekre a dolgokra, újra kéne olvasnom, majd talán egyszer. A Vörösnyakú Fahbadot azért csekkolom :)

      Törlés
  4. fun fact: a csempés feladványt Toby Fox egy az egyben lekoppintotta az Undertale játékához...

    VálaszTörlés