2013. január 21., hétfő

A sárkány háborúja

Írta: Tihor Miklós, Mazán Zsolt
Megjelenés: 1989
Illusztrálta: Lexa Klára


Design

Inkább ne beszéljünk róla... mesekönyv borítónak talán még elmegy.             


Illusztráció

Szerintem elég szörnyűségesek, de legalább jókat lehet derülni rajtuk. Nézzük meg a 130-as kép melletti rajzot, ami a barbár vezért, és a "hatalmas" szekercéjét ábrázolja, "amit még te is csak megemelni volnál képes, de nem forgatni". Fél óráig röhögtem rajta. Az újabb röhögőgörcs akkor támadt rám, amikor elolvastam a 227-es fejezetet, ami leírja, hogy mit ábrázol egy gyönyörű festmény a falon, és aztán lapoztam egyet, és megláttam az ehhez készült illusztrációt. Bár a fekete mágus rajza se rossz (41.), leginkább az ujjaiból kiáramló villámok fogtak meg, a másik kezével meg olyan mintha épp cigarettázna... Na de menjünk végig az összes rajzon, talán ennyi elég a minőség prezentálására.         


Háttértörténet

Nee... egy sárkány, aki pusztítja a környező városok lakosságát. Ki kell végezni. Ennyi. Pont.


Eredetiség

Vannak azért itt érdekes jelenségek is. Teszem azt, az ogre itt "ogr". Vagy külön figyelmet érdemel a regenerálódó troll is. De egész eredeti az erdőben való bolyongás megoldása is, ahol minden fejezetnél egy számot kell leírni, és ha a végén a megfelelő adatot kapjuk, csak akkor jutunk ki a rengetegből.                


Kihívás

Nehéz, mégpedig a rengeteg megszerzendő cucc miatt. Kezdjük akkor: 1. kell a varázstekercs, különben nem fogjuk tudni kinyitni az ajtót, ami a sárkányölő varázskardhoz vezet. 2. zafírköves gyűrű is kell, különben hozzá sem érhetünk a kardhoz. 3. a Halál mezején egy keresztre lesz szükségünk, ha nincs nálunk, az élőhalott csontvázharcosok lemészárolnak. 4. érdekes módon mivel a messzeföldön híres törpkovácsnak nincsenek meg a hozzávalói egy vértezet kovácsolásához (jó, tudom, ez különleges sárkánypikkely-páncélzat), nekünk kell kisegíteni egy karkötővel, amit csak a barbár főnöktől kaphatunk meg, persze csak ha zökkenőmentes kapcsolatot alakítunk ki vele. 5. persze elengedhetetlenek maguk a pikkelyek a ruházathoz, amit a Halál mezejéről szerezhetünk be, de még az se mindegy, hogy milyen a pikkely színe, ugyanis kék színű kell (mivel a könyv ezt külön nem emeli ki a szövegből, ezért nekem például fogalmam nem volt már, hogy milyen színű pikkelyeket szedtem össze), a zöld pikkely ugyanis nem elég minőségi, persze ez csak akkor derül ki, amikor a sárkány ránk lehel egy szépet... Ja igen, a pikkelyek elcipeléséhez kell a feneketlen vászonzsák (6.) és végül a 7. egy kristálygömb (a fekete mágus elpusztítása után lesz a jutalmunk), aminek segítségével nem bénulunk le a szárnyas dög hatalmas, ősi mivolta láttán.  


Főgonosz

Meglepő módon a sárkány a főellenségünk. Én imádom a sárkányokat, úgyhogy nekem bejött. Harcértékeit tekintve (meg amúgy is) jó kemény ellenfél.                


Rendszer

Lásd a Kard és mágia leírásában.        


Hangulat

Ezzel a művel sincs semmiféle komolyabb probléma, mint ahogy a Kard és mágiával sem. Csupán túlontúl lineárisnak éreztem a kalandot, mert ha nem olyan úton haladunk, amelyiken kell, akkor előbb-utóbb mindenképpen kampec. A 228-as fejezetnél például elég komoly, hogy ha az északi utat választjuk, akkor nekünk tuti, hogy annyi lesz. Az is elég durva megoldás, hogy ha nem tudjuk a szürke mágus nevét, akkor halállal kell lakolnunk a kapuja előtt (rendes dolog ez az odatévedt vándorokkal szemben, mondhatom...). De tetszett a bolond, aki az arany-ezüst-rézpénz próbájával akar csúfot űzni belőlünk, és rengeteg poénos rész van még a műben. A folyónál például választhatjuk azt, hogy repülve próbálunk átjutni rajta, erre: "Nekifutsz, és elkezdesz karjaiddal a levegőben csapkodni. Minden hiába, nem emelkedsz fel. Talán az a baj, hogy nem vagy madár." Vagy az egyik halál: "Megfordulsz, és látod, ahogy iszonyatos sebességgel feléd dübörög a kőgolyó... Aztán találkoztok." Ja, és úgy is meg lehet halni a kaland során, hogy egyszerűen viharban fa alá húzódunk (ami mondjuk jogos!). 



3 megjegyzés:

  1. Szükségünk lesz még egy horgászhorogra is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A horog szerintem nem kötelező elem. Jó, mondjuk elég sok Ép-t fogunk veszteni az anyókával szemben, ha puszta kézzel küzdünk, de ettől még legyőzhető.

      Törlés
  2. No meg mind a 10 aranyunkra. Ami kínos tud lenni, mert az elején egyet el tudunk pazarolni a nagy semmire.
    Hacsak a törpe nem számít be hiány esetén valami mást a legvégén.

    VálaszTörlés