2013. február 8., péntek

Afro Samurai


Történet

Afro, a fekete kisfiú apukáját megöli egy csúnya, gonosz bácsi, így a srác árván marad. Később befogadják egy kardforgató testvériségbe, ahol kitanulhatja a harc mesterségét, de lelkében továbbra is csak a bosszúvágy ég. A fiúhoz már érett férfikorában csatlakozunk, amikor is apja gyilkosa után kutat, de visszaemlékezéseiből megismerhetjük hányattatott fiatalkorát. Na jó, persze nem ennyire egyszerű a dolog. Szamurájunk apját egy bizonyos Nr. 1. fejkendő miatt ölték meg. Ezt csak a világ leghatalmasabb harcosa birtokolhatja (kérdéses volt nekem, hogy akkor miért végeznek ily könnyedén a tulajdonosával), de van egy Nr. 2-es kendő is. Később ezt szerzi meg Afro, nem mástól, mint annak a családnak a fejétől, aki befogadta őt (megszerezni a fejpántot csak úgy lehet, hogy megölöd a birtokosát). Innentől kezdve a lélektelen bosszú útjára lép, és el kell viselnie a tényt, hogy a fél világ meg akar majd mérkőzni vele.

 

Szereplők

A főszereplő tehát Afro, a fekete kardművész. Ő egy magányos lélek. Olyan a feje, mint egy majomnak, hatalmas loboncot és pajeszt hord, cigizik, limonádét iszik, és a 2 órás filmben nem mond 10 mondatnál többet (szinkronhangjának, Samuel L. Jacksonnak nem igazán kellett megerőltetnie magát). A többiek nagyjából két kategóriába sorolhatók be: ellenségek és áldozatok. Mindkét típusból vannak elegen. Illetve nem mondok igazat, mert Afrónak van egy folyamatosan pofázó kísérője (ő ilyen szempontból a szamuráj tökéletes ellentéte), akiről a vége felé kiderül, hogy nem más, mint képzeletének szüleménye (ezt mondjuk lehet sejteni előre).


Stílus, hangulat

Én még vacilláltam is, hogy érdemes-e megnézni ezt a filmet, de mikor már 10 perce ment, azt vettem észre magamon, hogy a szemem nagyon erősen tapad a képernyőre. A stílus borzalmasan hatásvadász, de épp ezért nagyon üt. A rajz szemet gyönyörködtető, a harci jelenetek pedig minden képzeletet felülmúlóan brutálisak. Itt aztán spriccel a vér rendesen, és tényleg a végletekig túlzásba vittek mindent. Nekem nagyon bejött az egész, de aki a realitáshoz közelebb álló, kevésbé hardcore dolgokat szereti, az inkább gondolja meg a megnézését. A sztori nagyon egyszerű (tulajdonképpen csak harcok sorozata), de épp ezért nagyszerű. Bár Afro karakterében egy szemernyi humor sincs, de azért vannak vicces elemek (a Kísérő is ilyen, de az Empty 7 testvériség mobiltelefonáló öregjei is mókásak). Jó a zene is, ami leginkább rap és R&B dalokban merül ki, és van egy csipetnyi westernes feeling is. A főgonosz figurája is egyfajta „sötét cowboy”, aki amúgy valami nagyon badass-re sikeredett. A film végén akkora dumákat lenyom, hogy elismerésem a forgatókönyv írónak.


Benyomások, konklúzió

Nem nagyon lehet sokat írni az Afro Samurai-ról, inkább meg kell nézni. Tényleg én voltam a legjobban meglepve, hogy ilyen szinten el tudott kapni a hangulata. Nekem mindenből épp elegendő volt benne (nem hiányzott természetesen az erotika/szex sem, ha valakit esetleg csak ez érdekelne), de el tudom képzelni, hogy valakinek ez már „túl sok”. Én mindenesetre ajánlom szeretettel, és kíváncsi vagyok az Afro Samurai Ressurection-ra is.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése