2013. november 15., péntek

Dance in the Vampire Bund

Történet

Egy beszélgetős TV-műsorban érdekes dolog történik. Egy nő azt állítja, hogy a vámpírok léteznek, ráadásul ő is egy közülük. Ezt természetesen a meghívott vendégek és a közönség is kétkedve fogadja, majd mégis kénytelenek elhinni, amikor a stúdióban természetfeletti dolgoknak lesznek szemtanúi. Bebizonyosodik, hogy a nő igazat mond, de az is kiderül, hogy valójában nem ő a vérszívók királynője, ahogy azt állítja magáról, hanem egy 10 éves forma kislány, aki a műsor során folyton kérdezősködik a nézők soraiból.
A kislány valójában egy sokszáz éves vámpír, a nemesebbik fajtából. Terve, hogy kilétük nyilvánosságra kerülésével egy önálló helyet biztosítson népének. Egy Japán melletti kis szigetre feni a fogát, amit vámpír-körzetnek, valójában pedig saját birodalmának szán. A megvalósítással persze akadnak problémák, nemcsak az emberi ellenzők, hanem a többi vámpír-herceg is igyekszik keresztbe tenni a kislánynak.



Szereplők

Mina Tepes, a vámpírok királynője tehát az abszolút főszereplője a sorozatnak, de nem hiányozhat mellőle a fiú sem, aki ebben az esetben egy Akira nevezetű illető. A fiú suliba jár még (Mina is ugyanabba az iskolába kezd el járni, sőt mint később kiderül, az intézmény az ő tulajdona), és az anime elején nem emlékszik semmire kettőjük közös kapcsolatáról. Aztán lassan visszatérnek az emlékek, és tudomásul kell vennie, hogy ő a lány farkasember-testőre. Történetük természetesen nem korlátozódik főnök-beosztott szintre, szívből szeretik egymást, de ennek ugye a fizikai különbségek miatt vannak problémás részei (Mina sosem lesz testileg kifejlett, felnőtt nő).
Rajtuk kívül egyébként nem sok mindenkivel foglalkozik az alkotás részletesebben. Vannak még az ellenséges vámpír-fejedelmek, de az ő triójuk mindig közösen szerepel, nincs kimagasló karakter köztük. Van még Yuki, az emberlány, aki Akirát a „normális” élethez köti, és fontos Mei Ren, egy folyton keménycukorkát ropogtató csajszi  (néha már nekem fájt, ahogy a fogaival harapja a cukrokat), aki egy természetfeletti lény. Ő eléggé titokzatosságba burkolózik, néha jó szándékúnak tűnik, néha kevésbé, és csak a legvégén derül ki, hogy mi is valójában.


Stílus, hangulat

Poénkodások, vicces dolgok nemigen találhatók a sorozatban, úgyhogy aki ilyesmire vágyik, annak felejtős a mű. Talán jobban koncentrálódott a történet a „politikai” manőverekre, mintsem a harcokra, így sajnos elég kevés összecsapásnak lehetünk a szemtanúi – én legalábbis keveseltem őket. Az ábrázolás is inkább komoly, sötét színekkel.
Legnagyobb bánatomra itt is jelen van az mostanában előtérbe került „divat”, miszerint vámpírkáink vígan flangálnak a napfényes utcákon. Erre van valami halovány magyarázat, hogy egy napvédő krémet használnak, ami elvileg 15 percig megvédi a vérszívókat, de ez nem igazán érződik, mert se a krémet, vagy a krémezést nem lehet érzékelni a sorozatban, és azt se hogy nagyon sietnének bármikor a sétálgatással, ha a Napon vannak. Szóval ez érdekes, és tök fölösleges is, mert lényegében semmi nélkülözhetetlen esemény nem történik nappal.
Stíluselem még ugye maga Mina, vagyis az ő megjelenése. Egy teljesen gyerek kinézetű valakiről van szó, így megvan a lolita-hangulat is. Ha valakit ez zavar, akkor semmiképp ne kezdjen bele, mert a lány tud kacérkodni és meztelenkedni Akira előtt… de azért szerencsére nincs olyan mértékű szexuális durvulás.


Benyomások, konklúzió

Jó ötlet volt a TV-műsorral indítás, mégis gyengén lett megvalósítva (sajnos erőltetett lett, illetve ez a „kaméleon-szörnnyé” változó renegát vámpír se segített a színvonal emelésén). Ha valaki itt azért nem retten el, akkor egy aránylag nézhető animét kap. Nekem tetszett, hogy Mina jelleme eléggé kettős, abszolút nem pozitív figura (vaskézzel irányítja a csapatát, és maffia-módszereket sem átall bevetni néha). A Mina-Akira-Yuki háromszög is jó felállás volt, bár ebből Yuki elég gyorsan eltűnik, és Mei Ren figurája is tetszett.
Kifejezetten ötletes volt az egyik gonosz ellenlábas, Hysterica kijátszása, sok-sok ilyen agyafúrt akciójelenet kellett volna inkább, és kevésbé erőltetni, hogy Mina tulajdonképpen egy szuper ősvámpír alakját is képes felvenni, ezáltal pedig bárkit legyőzni. A végén akad pár csavar (amiket most szokásomtól eltérően nem lövök le), de pár logikátlanság is, már ami a szereplők motivációját illeti. A befejezés teljesen nyitott, szóval bármikor folytatható lenne. De annyira azért nem lett jó az anime, hogy nagyon megérné… ^^


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése