2014. május 1., csütörtök

Accel World

Történet

A jövőben járunk, ahol Haruval, az alacsony és dagadt kisfiúval ismerkedhetünk meg. Ő egy igazi lúzer, aki kizárólag a virtuális világban érzi jól magát, ott teljesít kimagaslóan. Erre figyel fel egy Black Lotus nicknevű virtuális játékos, aki bevezeti a srácot a Felgyorsult Világba. Ez egyfajta MMO (Massive Multiplayer Online game, azaz többszereplős, valós időben zajló játék), ahol virtuális harcosok mérkőznek meg egymással, és közben szépen fejlődgetnek. A Maximum a 10-es szint, amit azonban még senki nem ért el, de mindenki áhítozik rá. Black Lotus-ról kiderül, hogy ő egy 9-es szintű „Király”, aki épp légiót szervez magának. A múltja elég szégyenletes, mert régebben megölte a Vörös Királyt, és ezért a többi király kiátkozta soraiból. Most, sok idő elteltével újra színre kíván lépni, elsősorban Haru segítségével. A fiú ügyesen küzd, és nemsokára szárnyakat szerez avatarjának, ami teljesen egyedi jelenség a Felgyorsult Világban. Erről a játékról amúgy nem sokan tudnak, lévén csak bizonyos kor alatt lehet „telepíteni”, másrészről pedig aki „kiesik” (tehát végérvényesen elpusztítják a karakterét), annak emlékeiből a program kitörli magát, illetve az illető soha többé nem tud még egyszer visszacsatlakozni.

Szereplők

Haru tehát a főszereplőnk, aki legnagyobb pancser, akit valaha is láttam animében. Már a megjelenése is szánalmat keltő (törpe, túlsúlyos, mindenkinél háromszor nagyobb szemekkel rendelkezik, igazából a feje kétharmadát elfoglalják a látószervei), és amúgy is túlérzékeny. Szívatják is rendesen az iskola rosszfiúi. Online terepen egy béna kismalac az avatarja, bár a Felgyorsult világban már legalább kap egy normális megjelenést. Nekem az volt a bajom vele, hogy áldozati viselkedése erősen el lett túlozva, egy idő után kifejezetten idegesítő, hogy ötpercenként bocsánatot kér valakitől.
Black Lotus polgári neve Kuroyukihime (nyelvtörőnek sem rossz). A fekete hajú csajszi mindig nyugodt és elegáns, igazi királynőként viselkedik a valós életben is. Érdekes, hogy menet közben szerelmet vall Harunak, aminek nem tudom, mennyi realitása van, mert sosem viselkednek úgy, mint egy szerelmes pár. A fiú el se tudja képzelni a dolgot (ami érthető), a lány pedig még egy puszit sem ad neki soha. Ha gonosz akarnék lenni, azt mondanám, elég egyértelmű, hogy Kuroyukihime csak a légiójához akarja láncolni Harut ily módon.
Taku a főszereplő legjobb barátja. Ő is nyugodt típus, és kendo-edzésekre jár. Innen ismerjük meg a sorozat „főgonoszát”, Noumit. A vékony srác legyőzi Takut egy kendo-párbajban, majd kiderül, hogy mindez a Felgyorsult Világ által alkalmazható képességgel sikerült neki. Ugyanis ha valaki belép az online térbe, akkor minden valós másodperc 16 perc virtuális időnek felel meg. Eközben egyesek még mozogni is képesek, így persze hihetetlen előnyökhöz juthatnak a valóságban. Ez az egész koncepció amúgy eléggé messzire vezethetett volna, például hogy mikre képes valaki, ha visszaél a dologgal, de az anime nem ment bele ennél jobban. Na de vissza a szereplőkhöz.
Fontos még Chiyu, aki Taku és Haru barátja. A csaj csak később csatlakozik a Felgyorsult Világhoz, mert zavarja, hogy barátai állandóan arról beszélnek, és ő kimarad ebből. Avatarja egy gyógyító képességgel megáldott karakter lesz (tehát egy „healer” – MMO-sok előnyben). Chiyu szendének tűnik, de nem nagyon fogja vissza magát, ha Haru csábítgatásáról van szó. Nem tudni, hogy vajon ő is valamiért cserébe kelleti magát, vagy tényleg érez valamit a kis gömböc iránt, de egyszer még le is vetkőzik neki (Haru persze képtelen élni a lehetőséggel).
És nem utolsó sorban lényeges szereplő a Vörös Király utóda, a Vörös Királynő (Scarlet Rain), aki a valóságban egy 11 éves kislány. Legalább olyan elszánt, mint Black Lotus, és egy nagyon komoly képessége van avatarként, nevezetesen egy gigantikus erőddé tud változni, ami csak úgy ontja magából a rakétákat. Még ő is hajlamos poénból csipkelődni Haruval, így tehát egy jó kis hárem alakul ki a fiú körül.

Stílus, hangulat

A rajz gyönyörű, egy rossz szavunk se lehet. Attól is leesett az állam, hogy az AnimeAddicts csapata milyen minőségben rakta bele a filmbe a magyar feliratokat. Amikor a legkisebb számítógépablak szövege is magyarul jelenik meg, az nagyon durva. A sorozat zenéje sem rossz, főleg ahogy az ending gitárszólója kezdődik.
A stílus inkább komoly, viccelődés csak elvétve akad benne. Pedig a témát nehéz komolyan venni, hisz a valóságban ugye semmi sem történik, minden, aminek tétje van, egy virtuális játék tétje. Ha például megölnek valakit, hát ez van… valójában éli tovább az életét, csak már nem mehet vissza játszani többé. Persze ez Haru esetében komoly jelentőséggel bír, hiszen más területen nem nagyon jeleskedik… Akik szeretik az MMO-kat, vagy a mechás stílust (a legtöbb avatar páncélos robotként küzd), vagy a Mortal Kombat-szerű harcokat (mindig láthatóak a párbajozók életerő/képesség csíkjai, illetve a hátralévő idő), azoknak bejöhet a sorozat, akiket pedig a hideg ráz az ilyenektől, azoknak inkább nem ajánlanám.
Néha túl sok a beszélgetés magáról a játékról, és a drámázás is. A jó oldalon álló szereplők hiperérzékeny lelkülettel lettek megáldva, az utolsó részben például átlagosan háromszor sírja el magát minden karakter. Szóval túl lelkizős lett, pedig – hogy újra mondjam – végig csak egy játékról van szó.

Benyomások, konklúzió

Összességében teljesen rendben van az Accel World, bár amennyire el van túlozva az események komolysága, annyira nem lett végül nagy íve az animének. Nincs igazából végső cél (ja de, a 10-es szint, de ezt végül nem érik el), és a Királyok háborújával sem történik semmi. A főszereplő királynőkön kívül egyedül a Sárga Király tűnik fel, de ott is elmarad az összecsapás. Nagyon érződik, hogy a sorozat csupán egy jóval nagyobb történet kezdete. A 24 rész utolsó harmadára Black Lotus karaktere és céljai is teljesen háttérbe szorulnak, és végül Noumi lesz a legyőzendő főellenség. Az ő személyiségét végtelenül gonoszra és betegesre szabták, nagyon nehezen veszi be az ember gyomra, hogy a 13 éves, amúgy a hétköznapokban teljesen normális srác ennyire gyűlöl mindenkit, és ilyen romlott a felfogása. Az is furcsa, hogy amikor legyőzik, és eltűnik a Felgyorsult Világból, később semmire nem emlékszik. Az oké, hogy nem emlékszik a programban történt dolgokra, de miért nem emlékszik arra, amit a valóságban csinált?
Az Accel World amúgy elég lehangoló képet nyújt a jövőről: minden neuro-linkeken keresztül történik, és mindig mindenkinek a nyakán van a szerkezet. Az anyuka ezen keresztül tölti fel kisfia zsebpénzét, de még a WC-n ülve is a virtuális térben kóborolnak a gyerekek. Ettől mondjuk már nem is vagyunk olyan messze…




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése