2014. május 29., csütörtök

C

Történet

Egy Kimimaro nevezetű srác egyetemen tanul, miközben dolgozik is, mert hát nem veti fel a pénz. Épp ezért tűnik úgy, hogy kapóra jön az a furcsa figura, aki egyik nap beállít hozzá. Masakaki (hehe) úgy néz ki, mint akit most szalasztottak Aliz Csodaországából: rózsaszín sál, cilinder és sétapálca, őrült tekintet és még őrültebb vigyor. Az ipse magával rángatja Kimimarót egy másik világba, aminek a neve „Üzleti Negyed”, és arra próbálja rávenni őt, hogy vesse bele magát az itt zajló életbe, vagyis inkább a csatározásokba. Az ittenieket „Vállalkozóknak” hívják, akik különleges lények, a „Vagyontárgyuk” segítségével csapnak össze egymással. Rengeteg pénzt lehet nyerni, de veszíteni is. A harcok során különböző pénzügyi és tőzsdei manővereket hajtanak végre fizikai formában, és vicces, de tulajdonképpen a pénzt „csapkodják ki” egymásból. Akinek a teljes vagyona elúszik, rettenetes árat fizet: egyrészt sosem térhet vissza az Üzleti Negyedbe, másrészt elveszti a jövőjét. Ezt nem egy drámai és azonnali összeomlásként kell elképzelni, hanem a valóság módosul úgy, mintha más lett volna a Vállalkozó élete, és így más lesz a sorsa is. A szörnyű benne az, hogy pontosan emlékszik rá, mi is volt azelőtt, de rajta kívül senki más. Az egyik vesztesnek például gyerekei voltak, akik a kudarc után mintha sosem születtek volna meg. A férfi lassan beleőrül a tudatba, és egyre erősebben kezdenek gondolatai a végső kiút, az öngyilkosság körül járni…
Kimimaro először húzódozik, de aztán gyorsan meggyőzi őt az a 3.000.000 yen, amit hirtelen a bankszámláján talál. Aztán persze sorban derülnek ki a további turpisságok. Az ún. Midász pénz, amit a Vállalkozók jutalomként kapnak, egyre jobban beszivárog a valóságba, és teszi tönkre a földi gazdaságot. Ez a fajta pénz különbözik a normálistól (fekete színe van), de ezt csak a Vállalkozók képesek felismerni. A harcok egyre hevesebbek, és idővel a fiú is látni kezdi, hogy az ördögi játék nem túl rózsás végkifejlettel kecsegtet…


Szereplők

Kimimaro tehát a főhősünk, akiről túl sok extrát nem tudok elmondani, mert pontosan olyan, mint az animék 90%-ban felbukkanó főszereplő srác. Normális, eszes, bátor, stb.
Vagyontárgya Masyu, egy ultra-vékony, hosszúlábú, fodrosszoknyás, piros szarvakkal rendelkező csajszika, aki egyfajta virtuális lény. A Vagyontárgyak eredetéről nem sokat tudunk meg, vagy csak én nem figyeltem pont, amikor taglalták ezt, de mondanak olyat, hogy ők a Vállalkozók jövőjének megtestesítői (ezt nem értettem), meg hogy régen emberek voltak (?) …na mindegy. Persze Masyu-t nagyon csinivé kellett rajzolni, hisz így alakulhat ki valami közte és a srác között. Kimimarónak köszönhetően elkezd rajongani az instant ramen-ért (addig sosem evett), és szeretne minél jobban csókolózni a fiúval, miután megnéznek közösen egy romantikus filmet a TV-ben.
A másik fontos szereplő Souichirou, aki egy legendás Vállalkozó. Fiatalkorában apja árnyékából szeretett volna kitörni, és segíteni halálos beteg húgán. Amikor a könyörtelen üzletember megtiltja a fiának, hogy finanszírozzák a lány gyógykezelését, akkor törik meg benne valami. Ez egyenes úton vezeti az Üzleti Negyedbe, ahol gyorsan felismeri a másik világ gonoszságát, és egy céhet alapít, aminek tagjai mindig csak nagyon kicsivel igyekeznek győzni ellenfeleik felett. Így a profit is kevesebb, de a világ sem sínyli meg annyira a változást. A sorozatból menet közben kiderül, hogy ez mennyire jó stratégia.
Az ő Vagyontárgya Q, egy kékhajú, szarvasagancsos csaj, akiről nem nagyon van mit írni, mert nem jut túl sok szerephez.
Aztán jelen van még Jennifer Satou, egy IMF ügynök, aki beépül a Vállalkozók közé, hogy valahogy megállítsa a Midász pénz áramlását. Érdekes karakter, vicces, hogy folyton zabál valamit ^^
És persze Masakaki, aki az egész műsort irányítja. Ő egy igazi varázslény, akinek szemmel láthatóan nagy hatalma van, és kábé mindent megtehet (bár ezzel sosem él vissza). Próbál semlegesnek mutatkozni, meg kissé idiótának, holott nagyon is helyén van az esze. Mindig valamiféle felsőbb hatalomról hadovál, akik az ő megbízói, de sosem látjuk az emlegetett illetőket. Vagy kamu a dolog, és valójában ő irányítja az egész Üzleti Negyedet, vagy az is lehet, hogy maga az Ördög a főnöke. Nos, ez nem derül ki.


Stílus, hangulat

Nagyon pörgős és könnyed animéről van szó, de nem megy át hülyéskedősbe, poénkodás alig akad benne. Szerencsére kevés a lelkizés és az ömlengés, inkább az akciókon a hangsúly, na és a pénzügyi blablán. Nekem elég bizarrul hangoztak az összecsapások alatt felhangzó „embargó támadás” meg a „mezzo-micro-macro fláció” benyögések, de a végére már kifejezetten élveztem. A harcokat ennek ellenére semmilyen szinten nem tudtam követni, mert csak úgy röpködnek a tőzsdei kifejezések, melyekhez mind egy fizikai akció is társul, és mindig totál káosz volt minden csata. Egyrészt a Vagyontárgyak is küzdenek egymással, de csak félig van Pokémon-bajnokságról szó, mert a Vállalkozók is egymásnak eshetnek egy „sugárkarddal” (?).
A rajz amúgy nagyon szép, az Üzleti Negyed pedig kellően elmebeteg kinézettel rendelkezik. Az első rész annyira összevissza kezd, hogy leginkább egy LSD-utazásra tudnám hasonlítani, ahogy bedobják a nézőt a sztori kellős közepébe. Az opening baromi jó, a pénz-téma nagyon stílusosan van megoldva.


Benyomások, konklúzió

Nem mentes tehát a tanulságoktól és a tanítói szándéktól a C, bár ez a forma, amit kitaláltak hozzá, kissé groteszk. Ezzel együtt viszont teljesen egyedi, az biztos, hogy nekem sosem jutna eszembe ilyen koncepció. Szívesen néztem, érdekes anime, de a pénzügyi vonal teljes mértékben érthetetlen volt számomra, a másik probléma pedig, hogy kevéssé érintett meg a történet tétje. Voltak személyes drámák, meg értem én, hogy a Föld jövője forog kockán, mégse ért el a lelkemig, de talán velem van a baj. Mindenesetre egyáltalán nem rossz a C, egyszer mindenképp érdemes belepillantani.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése