2014. november 18., kedd

Freezing

Történet

Világunkat megtámadták a Novák, az idegen lények, akikről oly keveset tudunk, de a lényeg, hogy gonoszak. Velük szemben az egyetlen értelmes ellenállást az ún. Pandorák jelentik, akik nem mások, mint különleges stigmákkal rendelkező lánykák. A stigmák speciális erőket biztosítanak viselőjüknek, de még hatásosabbak akkor, ha harc közben valaki lefagyasztja ellenfelüket. Ezért vannak az ún. Limiterek, akik képesek ilyesmire, és akik kizárólag fiúk lehetnek. Párokban küzdenek ők tehát az emberiségért, és kiképző iskolájuk is van, ahol megtanítják őket a háború fortélyaira. No persze mivel kivétel nélkül tizenéves srácokról és csajokról van szó, nem maradhatnak el a kamaszkori események sem.

Szereplők

Két főszereplőnk van, az egyikük Satellizer El Bridget, akinek „művészneve” az Érinthetetlen Királynő (pfff…), és az őutána kajtató, új Limiter fiú, Kazuya. Mindketten extra sajátossággal bírnak. A szemüveges, szőke lány fiatalsága és alacsony szintje (még csak elsőéves) ellenére hihetetlen harci manőverek birtokában van, amikkel még a legtapasztaltabb felsőéveseknek is komoly kihívást jelent. Kazuya pedig úgy képes fagyasztani, hogy még nem lett felszentelve a Pandorája által. Igen: stigmák, felszentelés… nem véletlenek az egyházi utalások, mint ahogy az sem, hogy az akadémia főnökasszonya úgy néz ki, mint egy zárdafőnök. Szóval ahhoz, hogy a Limiterek képesek legyenek fagyasztani, előbb fel kell szentelni őket. De Kazuyát nem kell, mert egyedülálló módon benne is vannak stigmák.
Lényegében rajtuk kívül az összes többi karakter teljesen másodlagos, feltűnnek és eltűnnek, mindenkinek epizódszerepek jutnak. Olyan, hogy főgonosz pedig nincs, mert a Novák, amikor a kilencedik részben végre hajlandóak megjelenni, csak szótlan, gigantikus robotszerű lények, akiknek nincs túl nagy karizmájuk.
Vicces amúgy, hogy a lány-hadsereg tanulói mindegyike más-más nemzet szülöttje, de olyannyira, hogy tényleg nincs két egyforma helyről származó illető. Szóval van francia, angol, amerikai, kanadai, tibeti, görög, svájci, finn és szinte a Föld minden országa felvonultatja magát a karakterek által, amin a vége felé már jól szórakoztam. Aktívabb szereplő még Lana, aki eléggé odavan Kazuyáért, és megemlíthető Attia Simmons, aki a „kavaró ribanc” szerepkört tölti be, és amilyen törékeny, olyan kis gonoszka.

Stílus, hangulat

Erősen rámegy a férfiszemek kényeztetésére a sorozat, szerintem feleslegesen túlzóan. Bugyik, mellek, szakadó egyenruhák, miniszoknyák – ezek minden résznek szerves elemei. A csajok legtöbbször meztelenre verik egymást, és fröcsög a vér is, de érdekes módon senkin nem keletkezik semmilyen sérülés, sebek nincsenek. A hatásvadászat csúcsa az a rész, amelyikben bált rendeznek. A bál fénypontja a bálkirálynő választás, ami itt úgy néz ki, hogy a lányok minél kevesebb és minél kurvásabb ruhában vonaglanak a színpadon, miközben a fiúk a saját nyálukban fetrengenek a nézőtéren. A fiúk amúgy másodlagosak az animében, Satellizer sem véletlenül mondja el minden részben ötször Kazuyának, hogy „nincs rád szükségem”.
Magasan a legkínosabbak azonban a nevek, amiket a diáklányok viselnek: az Erkölcsök Felszabadítója, a Mámorító Szadista, a Hasfelmetsző Szűz, stb. Ahogy ezeket elharsogják, az borzalmas. Ja, és minden rész közepén egy újabb lány adatait olvashatjuk el egy szexi kép kíséretében. Magasság, súly, kor, vércsoport, hobbi, kedvenc étel, nemzetiség, gyenge pont (ezt nem lehet tudni, hogy a harcban vagy az ágyban értendő).

Benyomások, konklúzió

Satellizert nem tudtam annyira megkedvelni, hiába derül ki róla, hogy gyermekkori molesztálások miatt ilyen zárkózott. Ettől azért még nem kellene kikezdenie az akadémia összes tanulójával, és végigverekedni a tanévet. Az viszont, hogy emiatt hidegült el a fiúktól, érthető, és ezért nem akar Limitert sem. Kazuya meg tudat alatt vonzódik Satellizerhez, mert a lány az ő halott nővérének stigmáit viseli, amit annak hősies halála után operáltak át belé. Kissé morbid, nem? Ettől eltekintve Kazuya eléggé semmilyen szereplő lett, nem is nagyon tudnám két mondatnál tovább jellemezni. Na jó, több poént nem lövök le, bár ez az anime nem a csavarokról vagy a meglepetésekről híres.
Abszolút nézhető a Freezing, de itt is volt bennem egy olyan kétely végig, hogy vajon nézném-e, ha nem csábítanának mellekkel meg hátsókkal a képernyő elé. Szóval maradjunk inkább a közepesben.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése