2013. január 21., hétfő

Kard és mágia

Írta: Tihor Miklós, Mazán Zsolt
Megjelenés: 1991
Illusztrálta: Lexa Klára


Design

Annyira nem vészes. Ha jól tippelek, akkor a Démon lord uraság magasodik Morlon (könyvbéli útitársunk) alakja fölé, akinek amúgy elég érdekes botja van, inkább sámánoknál láttam ilyet. A Démon lord pedig első pillanatra valami kopoltyús vizilénynek tűnt, de hát istenkém...


Illusztráció

A hangulatot jól megteremtik, annak ellenére hogy igencsak amatőr munkákról van szó szerintem (legalábbis én annak nevezem azt, amikor az "hát ezt én is meg tudnám így rajzolni" érzés kerít a hatalmába a képet nézvén). Most az egyszer nem emelnék jobban és rosszabbul sikerült alkotásokat, nagyon egységes az egész.               


Háttértörténet

Jujujj... a király legkisebb lányát kell megmenteni a gonosz démon nagyúr fogságából. Honnan szedhettek ilyen eredeti ötletet..?


Eredetiség

Nem túlzottan dúskál a könyv originális ötletekben, elég csak ha a háttértörténetet elolvassuk. De van itt még sok más ősi toposz is: békát csókolhatunk (mondjuk azt nem a királylányok szokták..?), kihúzhatjuk a varázskardot a kőből (hm, ez is emlékezetet egy bizonyos Excalibur legendájára), stb. Bár nekem az a jelenet például kifejezetten tetszett, amikor egy hulló csillagot látván kívánhatunk valamit, vagy amikor a fejünket a nyaktilóba tevén nyílik csak ki a titkosajtó. Na persze itt sem maradhat el az apóka-figura, aki csak akkor segít, ha kitaláljuk a hülye versikéjét (ami mondjuk borzasztó egyszerű), csak egyszer magyarázzák el nekem egy könyvben hogy miért van a segítségnyújtás ehhez a kitalálósdihoz kötve...               


Kihívás

Ebből a szempontból véleményem szerint nagyon el van találva a könyv. Nehéz, és sok elengedhetetlen cucc kell a végigjátszásához, de valahogy ezt annyira nem lehet érezni. Na soroljuk: először is, ha a szökőkúthoz érünk, muszáj lesz bedobnunk egy rézpénzt a vízbe, különben az előgomolygó gáz végezni fog velünk. Aztán szükség lesz világító borostyánkőre is, különben kinyiffanunk a sötétben. A nagy kapu kinyitásához kell egy arany fülbevaló, egy platina nyakék, egy elektrum karperec, egy mithril fejék, egy adamanit gyűrű (most már szinte minden nemes anyagot érintettünk), plusz egy aranykulcs. A végső küzdelemben a démonúrnál szükség lesz egy varázslás elleni tekercsre, aztán a pincében lévő titkosírás megfejtésére, végül pedig egy varázskard is kell, különben még megsebezni sem tudjuk. Huhh, szép kis lista, mi? Még elmondani is hosszadalmas, hát még összeszedni őket. Még egy keményebb ellenfél is felbukkan a játékban, név szerint a Megsemmisülés Gömbje, ami konkrétan tuti hogy végez velünk, ha találkozunk vele, akármit is csinálunk.              


Főgonosz

A démonúr eliminálásához szükséges eszközöket már fentebb leírtam, és tudnunk kell a titkosírásból hogy a bal lábát kell támadnunk, mivel az az egyetlen gyenge pontja (én mondjuk nem tudtam megfejteni az írást). El is képzelem, milyen heroikus küzdelem kerekedhet ki abból, ahogyan mi rendre csak a szörny bal lábát ütögetjük a kardunkkal...                


Rendszer

Nem szép dolog ezzel kezdeni, de van egy hiba a könyvben, egész pontosan a 402-es fejezetnél, ahol a 340-es helyett a 370-esre kell lapozni. Ezen kívül semmiféle problémám nem volt rendszerrel, kellőképen kidolgozott, sőt a harc egy fokkal összetettebb is mint a sima kjk-küzdelem, hiszen itt van Támadás és Védekezés érték is. A Szerencse használata meg annyiban más, hogy itt a próbadobásoknál nem csökken mindig eggyel a pontjaink száma. Ja és még valami, a könyv 420 fejezetből áll, tehát egy nagyon picit hosszabb a klasszikus kjk-nál.             


Hangulat

Mielőtt elindulnánk a nagy útra, körülnézhetünk a városban, de akkor készüljünk fel rá, hogy a lakosság úgy meg fog kopasztani, hogy arról kódulunk (főleg a kocsmában lejmolnak le mindenféle információkért cserébe). Az is érdekes, hogy a kastély erdőn át való megközelítésétől óva intenek minket, mondván hogy az a legveszélyesebb, holott ha ezt választjuk, semmi extra veszélyben nem lesz részünk. Igaz, a másik két verziónál maradva sem, az odaút mindenképp nagyon rövid (ezért se értettem, hogy mikor a könyv végén legyőzzük a gonoszt és aztán hazaballagunk, azt írja: az út két hétig tart. Talán a királylány lassít le minket ennyire..?). A másik hangulati elem a játékban Morlon barátunk, akivel közvetlenül a vár előtt futhatunk össze, és aki felajánlja segítségét nekünk. Nos, megtehetjük azt hogy nem fogadjuk el, és látszatra folytatódik a kaland tovább, mintha mi se történt volna, ez azonban tényleg csak a látszat, mert a mágus nélkül bizony mindenképpen elpusztulunk. Egészen pontosan a zöld nyálkalény fog likvidálni minket, addig viszont rengeteg fejezetpont van megírva, mindez a semmiért, a biztos halálért.
Amúgy Morlonnal se mindig könnyű az élet, a fazon rengeteget bénázik, és szinte sosem kezdeményez semmilyen akciót. Biztos parodisztikus elemként működik az alakja, de inkább idegesítő, hogy mennyire lassúak a varázslatai (biztosan kezdő varázslóról van szó), és hogy sokszor többet árt mint használ nekünk a társasága. Persze a poént most lelövöm, de azért nekem tetszett az, ahogy a démonúr legyőzése után Morlonon erőt vesz az anyagiasság, és ellenünk fordul.
Az is aranyos, ahogy a könyv a végén megjegyzi, hogy a királylány és az apja újra egymásra találása milyen "érzelmes jelenet", meg "kár hogy nem ajánlották fel a királylány kezét, de hát végtére is nem is volt olyan nagyon csinos" (nem is tudom, szerintem nem néz ki rosszul a képen)


6 megjegyzés:

  1. Végre megtaláltam neten a titkosírás megfejtését és a módszert is természetesen. http://forum.rpg.hu/lofiversion/index.php/t1150-1602.html Itt van az egyik kommentben, szpoiler-blokkban.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Látom, thx! Phuh.. nem csoda hogy nem fejtettem meg :)

      Törlés
  2. Tudom, hogy ezek már 5 éves kommenteket, de esetleg valaki megmondja, hogy mi volt? Vagy, hogy nagyjából a fórumon belül hol találom meg? Csak mert túl sok a hozzászólás, és jópár elspoilerez olyan könyveket, amiket még nem olvastam.

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. Amúgy a link:
    http://lfg.hu/forum/index.php/topic/1150-titan-a-szarnyalo-fantazia-vilaga/page-89
    tehát a 89.lap. Hsz: Kelt 2006.01.29, 20:24

    VálaszTörlés
  5. Csak most látom, hogy válaszoltál, Twillight, köszi :)

    Na de azért aki ezt kitalálta, nem picit volt szadista...nem tudom, hogy józan ésszel ezt hogy lehet...

    VálaszTörlés