2017. május 3., szerda

Halálmocsár

Írta: Robin Waterfield
Eredeti cím: Deathmoor
Eredeti/magyar megjelenés: 1994/2014
Illusztrálta: Russ Nicholson
Fordította: auggiewiz


Design

Hát ez elég gáz, pedig a színvilág jól visszaadja a mocsaras feelinget. A kép egyszerűen gagyi, és van egy olyan sejtésem, hogy nem sok köze van a cselekményhez (nekem legalábbis nem rémlik ez a kétfejű szörny a kalandból). A címfelirat még egész jó, az is olyan „mocsaras”.


Illusztráció

Ó igen, régi barátunk, Russ Nicholson, akit néha köpködök, néha pedig magasztalok. Nos, ebben az esetben az utóbbi forog fenn, itt szerintem igazán jó passzban volt. A rajzai kellően részletesek és betegesek, a dinamika remek, az arcok kifejezőek, a lények undorítóak - mi kell még? Továbbá sokszor kaptak el régi emlékek, beugrottak Káosz fellegvára vagy Pusztítás maszkjai illusztrációk. Lásd például a 220-as feketeszívűeket, akik egy az egyben visszatértek a Pusztítás maszkjaiból.


Háttértörténet

Robin Waterfield nem sokat hánykolódhatott álmatlanul éjszakánként, hogy ezt a sztorit összerakja. Elrabolt királylány, jutalom a fele királyság… most komolyan..? Ősi riválisunk, a keleti hangzású (és kinézetű) Fan-zen is az elrablók nyomába ered. Az egész tálalás nekem kicsit vicces volt, távolinak éreztem egy fantasy világtól. Váltságdíj, levágott hajfürt bizonyítékként, a birodalom arany exportjának követelése… Szóval fura, na.


Rendszer

A hagyományos rendszer. Nincs extra.    


Kihívás

Mindent összevetve nehéz. Ellenfeleink általánosságban nem túl izmosak, a játék első felében kifejezetten alacsony harcértékekkel bírnak. Ez persze fokozatosan változik a vége felé, de nem ez jelenti a fő gondot. Arachnos (ja, később kiderül, hogy ő az elrabló) búvóhelyére való bejutáshoz kelleni fog három tárgy, és úgy észleltem, hogy nem túl egyszerű összeszedni őket (Holdsarlós billog, Nap henger és hexagrammos ébenfa ág). Kell továbbá a király megbízó levele már a kaland legelején, mert anélkül nem jutunk el az elrablókkal megbeszélt találkahelyre sem. Ha rögtön a vadonba vetnénk magunkat, akkor máris annyi, mert előbb a kocsmába kell mennünk, hogy Fan-zentől megszerezzük a papírost. A mű végén pedig szükséges lesz egy „A” jelű sisak és egy „A” jelű medál (ezek nélkül Arachnos óriásai megölnek). Ha nem tudjuk az óriások titkát (nekem fogalmam se volt, miről van szó), akkor harcolnunk kell velük. Ha győzünk, akkor az Igazságkőt kell alkalmazni a haldokló egyikükön, aki erre nevetségesen agyafúrt módon ad elő egy rejtvényt a saját koráról. Azt meg se kérdezem, mi a fene köze van Arachnos legyőzéséhez az óriás korának, de oké. Viszont hogy a butuska óriás halálának percében olyan talányt kanyarít nekünk, hogy attól kódulunk, az erősen poénos. Amúgy nem éreztem esélyét, hogy kitaláljam – matematikusok előnyben.
Arachnos epizodikus szerepére a következő részben térünk ki, a kihíváshoz pedig még annyit, hogy az instant-halálok száma kiemelkedően magas. Már-már el is szoktam az ilyen mennyiségtől, ez a könyv tényleg tele van. Ha a 27-es pontnál nem észak felé fordulunk, hanem délnek, vagy keletnek, azonnal meghalunk. És még egy csomó ilyen van, hogy haladunk előre, és egyszer csak azt olvassuk, hogy nekünk annyi. Durva.


Főgonosz

Arachnosnál nullább főgonoszt még nem pipáltam. Szinte semmit sem tudunk meg róla, nem halljuk beszélni, nem tudjuk, hogy néz ki, leírás és kép sincs róla. Ha kitaláljuk az óriás rejtvényét, akkor a következő szobában tudni fogjuk, hogy a rengeteg tükör között melyik a valódi Arachnos, aki tőrt szorít szegény hercegnőhöz. Számszeríjjal szíven lőjük a csókát (próbát se kell dobni rá), és ennyi. ENNYI. Ez volt Arachnos. Ezután kapunk egy kábé olyan nulla befejezést, amilyen maga a főgonosz.


Hangulat

A kezdő városban összevissza kolbászolhatunk, és meglátogathatjuk Den Snau bárót is, aki segédkezett a gaztettben. Ezekre a dolgokra rengeteg fejezetpont van áldozva, és később is sok opciót tartalmaz egy-egy rész (pl. kovabőrűek tábora), így a történet nem lett túl hosszú. Vannak azért tetszetős epizódok, például egy csontváz sokaságnak felajánlhatunk tárgyakat, hogy ne pusztítsanak el minket, de ha valami totál hülyeséget ajánlunk, akkor sem ölnek meg, inkább elengednek, mondván: „oké, ez hülye…” Az is jó, hogy csinálhatunk iránytűt mágnesből, és kiderül, hogy a Föld mágneses mezejét e világon mágikus erőnek tartják. Ha nincsenek ehhez eszközeink, akkor pedig bolyonghatunk a mocsárban összevissza, labirintus-szerűen.
Tulajdonképpen sokkal többet nem is tudok írni erről a könyvről. Alapvetően nincs vele sok baj, amolyan oldschool jellegű kaland, sok harccal, elég magas nehézséggel és egy semmilyen főgonosszal/befejezéssel. Egynek elmegy.



4 megjegyzés:

  1. A számolásos rejtvényről: nem tudom, mennyit erőlködtél vele, de valójában még csak ki se jön. Ugyanis csak úgy jön ki, hogyha a gyerek feleannyi idősen hal meg, mint amennyi az apja AKKOR volt. Ezesetben egy egyismeretlenes egyenlet:

    1/6X + 1/12X + 1/7X + 5 + (x-8)/2 + 8 = X

    Egyneműeket összevonva:

    33/84X + 13 + (X-8)/2 = X

    Szorzás elvégzése:

    33/42X + 26 + X - 8 = 2 X

    Rendezve az egyenletet:

    75/42X + 18 = 84/42X

    azaz

    18 = 9/42X

    42-vel szorozva és 9-cel osztva kijön, hogy

    X=84


    De ahogy le van írva, úgy nem jön ki.


    A másik amit írtál az óriások titka: ha a báró kastélyában nem az aktuális, hanem az 1 hónappal későbbi iratokat nézed meg, akkor megtudod, hogy a 2 tesó, akivel még nem találkoztunk, utálja egymást, így ha viszályt keltesz köztük, egymásnak esnek (312-es fejezet asszem). A könyv ott jelöli is, hogy jegyezd meg ezt a fejezetpontot, ami jó, így nem kell elkezdeni visszalapozgatni, mint mondjuk az Éjsárkányban.


    Amúgy egynek tényleg elmegy...de finoman szólva sem a legjobb.

    VálaszTörlés
  2. Jav.: 1 hónappal korábbi iratokat.

    VálaszTörlés
  3. Na jó, most komolyan... :) Lehet én értelmezem félre, kinek vagy minek készülnek ezek a könyvek, de tényleg egyismeretlenes egyenleteket kell végeztetni szegény srácokkal, akik játszanának valami "fantasy"-sat? :) Jó én be vagyok oltva matek ellen, de ezt még olvasni is szörnyű volt. Azért persze kösz!

    VálaszTörlés
  4. Ez már a köztünk lévő különbség :) , de én kifejezetten szeretem, ha egy KJK közben az agyamat is használnom kell, nemcsak a karakterem erősségén és az ösvényeken, hanem rajtam is múlik a küldetés sikere. Persze nem ártana, ha a rejtvény nem lenne hibás :)

    VálaszTörlés