2017. szeptember 16., szombat

Kore wa Zombie desuka?

Történet

Ayumu egy átlagos srác, és mellette... zombi.
Ez a sorozat alapja, ezt rengetegszer az arcunkba nyomják, sőt, minden rész elején ki van írva, hogy ne próbáld utánozni Ayumu-t, hisz ő egy zombi.
Főszereplőnk a szokásokhoz hűen teljesen normális, kedves fiú, akit mindenki más felmosórongyként kezel, főleg a vele élő csajok, akik egyre többen lesznek, ahogy halad az idő. Az is megszokott cselekmény, ahogy Ayumu körül "hárem" alakul ki, ami persze inkább bosszúságot, mint örömet hoz neki. Közben mindenféle fura démonok (ún. megalo-k) lézengenek a világban, akik ellen hőseink küzdenek. Ezen ellenségeknek azonban nincs túl sok szerepük, inkább amolyan kötelező elemként funkcionálnak, csak hogy legyen harc is. A hangsúly inkább Ayumu-n, és négy barátnőjén van, az ő hétköznapjaikat kísérjük nyomon.

Szereplők

Eucliwood Hellscythe (ez aztán a menő név) a másik főszereplő, aki egy nekromanta lány. Fura szerzet, passzív viselkedésű, és sosem beszél. Ez azért van, mert a hangja olyan mágikus erővel bír, hogy ha megszólalna, abba a közelben lévők bele is pusztulhatnának. Ezenkívül testéből is árad az energia, így mindig egyfajta lovagi vértezetet hord, ami egyrészt idiótán fest, másrészt érdekes módon elég, ha csak testének némely részeit fedi. Amikor például fürödni megy, látszik, hogy csupán egy mellvéd és egy sisakrostély van rajta, no de persze ha másképp lenne, akkor nem gyönyörködhetnénk a formáiban ugyebár... Mivel nem beszél, írásban kommunikál mindenkivel, és egy notesz lapjaira írja minden mondatát (nem túl környezetkímélő, egy tablettel megspórolná azt a 3000 lapot, amit a sorozatban elhasznál). Ő volt az, aki Ayumu-t a halála után felélesztette, így az örökké hálás neki. Semmiféle kapcsolat nem alakul ki köztük, de persze a srácnak folyamatosan vannak erotikus gondolatai a csajsziról.
Haruna a második lány, aki hozzácsapódik a pároshoz. Ő egy "masou shoujo", ami nagyjából egy harci mágust takar, akinek persze loli ruhában kell akcióznia. A pöttöm, láncfűrésszel küzdő teremtés az "állandóan idegbeteg, önmagát tévedhetetlennek tartó" kategóriába tartozik a maga kb 13 évével.
Harmadik csatlakozó Seraphim, aki az "önálló, komor, erős nő" kategóriát képviseli. Ő egy vámpír nindzsa (!), és szintén a gonoszok ellen küzd.
Ugyanilyen vámpír nindzsa Yuki, aki Ayumu feleségének nevezi ki magát, miután a srác egyszer véletlenül rázuhan, és szájuk összeér. A "csók" a vámpír nindzsáknál azonnali házasságot jelent így... na jó, hagyjuk. Szóval még ő is szerepel néha.
Főgonosznak egy másik zombit lehet nevezni, aki leginkább a vége felé bukkan fel, de ő sem igazán rendes ellenfél, inkább sajnálatra méltó.

Stílus, hangulat

Könnyed és vicces. Folyamatosan megy a hülyéskedés, komoly szituáció (pl. Ayumu halála) minimálisan szerepel benne. A kinyírandó démonok például ISKOLAI EGYENRUHÁT viselnek. Igen. Tehát jön egy MACI vagy RÁK ellenfél, ami már önmagában nevetséges, és még suliruhában is van. A végén pedig felbukkannak REPÜLŐ BÁLNA megalók, akik... igen, rajtuk is ott van az egyenruha.
A szokott dolgok megvannak: erotikus bevillanások, kaja-fétis és fürdőzős jelenetek. A fő poénforrás Ayumu szidása (Seraphim nemes egyszerűséggel csak "ganajtúró"-nak nevezi a srácot).

Konklúzió

Érdekes módon ebben az animében nem alakul semmilyen szerelmi szál, pedig lehetőség bőven lenne rá. A "hárem" tagjai inkább ütik-verik, és verbálisan alázzák Ayumut, akit már az első részektől kezdve borzasztóan lehet sajnálni, hogy ennyire szerencsétlen, és ennyire szemét csajokkal hozta össze a sors. Szinte mindegyik lány szereti Ayumu figyelmét felhívni magára, és nem bírja elviselni, ha a fiú másra is szemet vet, szóval van rivalizálás, csak ilyen groteszk módon.
A sorozat azért elég jól lavírozik a vicces és az idegesítő határvonalán. Nekem az már megfekszi a gyomromat, hogy ha a főszereplő átváltozik masou shoujo-vá (miután ezt a képességet megkapja Harunától), akkor rajta is loli ruha lesz, szóval úgy néz ki, mint egy elfuserált transzvesztita. Ez poénos egyszer, de MINDEN részben ez történik, és úgy már... hát, nem poénos. A bomba-hatástalanítós jelenet a vége felé például tök jó, de nevetséges, hogy a szétrobbant Ayumit a többiek ezután simán összeszedik, és semmi gond. Amúgy sincs semminek súlya a zombiság miatt. Ayumi egyszerűen képtelen elpusztulni (hisz már megpurcant), az élőhalott-lét egyetlen negatív hatása, hogy a közvetlen napfényt kerülnie kell. Ennyi. Nincs hullaszag, nincs foszló hús, nincs kötelező agy-evés. Semmi. Ellenben képes többszáz százalékos erővel akciózni, amit még számol is, mindenkinek bejelentve: 200%... 300%... 500%...
Összességében nézhető, de inkább az egyszeri kategória. Mivel az égvilágon minden anime-klisét bele akartak sűríteni ebbe a sorozatba, jó nagy katyvasz lett. Amikor az ember egy vámpír-nindzsa lány sereget lát hegedülni szolgálólány-ruhában, amitől az iskolaruhába öltözött bálnadémonok eltűnnek, akkor elvesztheti a motivációt. De kemény az utolsó rész is, amiben az összes lányszereplő énekelni kezd ezrek előtt egy strand-koncerten, egymás ellen versengve a netes elismertségért. És miközben valaki figyeli a mobilján népszerűségi toplista alakulását, ami másodpercenként változik a koncert alatt, az egyszer csak felrobban, jelezvén, hogy nem bírta a pontok gyors növekedését. Zsír.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése